poniedziałek, 31 marca 2014

bento 279.


Wiosna już jest, chociaż czasami jeszcze na chwilę znika. A jak wiosna, to sałatki - najróżniejsze. Dziś więc  w bento treściwa sałatka, która powstała głównie z tego przepisu. I tylko grzanek brak...



A na deser jest bezglutenowa muffinka waniliowa z hiramem i migdałami. Poniedziałek! :)

środa, 26 marca 2014

bento 278.


Dzisiaj dłuuugi dzień...A więc pełne bento po brzegi. :) Na zaostrzenie apetytu mamy kawałki pomarańczy oraz świeżego ogórka. Potem już tylko udon, udon, udon.



Udon, czyli gruby pszenny makaron japoński, jest składnikiem wielu dań, ale muszę przyznać, że początkowo będąc w Japonii unikałam go jak ognia z powodu niemałych trudności, aby zjeść go jak człowiek pałeczkami. :) A dziś w pudełku mamy udon z pieczarkami, marchewkami, brokułem z ostrą czerwoną pastą paprykową oraz białym sezamem. Yummy!


piątek, 21 marca 2014

Pudełko 10 i 11.


Dostało mi się. Tym razem od A. - miło i niespodziewanie dwa cudne pudełka. :) Jedno w tradycyjnym stylu, drugie modern, ale oba japońskie i śliczne. :)




Króliczkowy bento box ma dwa poziomy - dół w kształcie miseczki, a na nim pokrywka z przegródką. Pudełko jest poręczne i niezbyt duże. Piękne kolory.




Drugi bento box firmy The Unit Colors Bento jest dosyć nietypowy - to sześcian, który zawiera dwa zamykane pudełka w środku. Pojemnościowo i to pudełko jest raczej na mały głód. I nie brak mu uroku.

Już nie mogę się doczekać, kiedy je wypróbuję. :)

poniedziałek, 17 marca 2014

bento 277.


W dzisiejszym bento pęczak prawie jak risotto, bo ugotowany w bulionie. Kolejny mini eksperyment, który uważam za udany. :) Po ugotowaniu pęczak został zmieszany z czerwonym pesto, brokułem i obsypany startym żółtym serem. Mniam.


Poza pęczakiem są rolki z ajwarem i cukinią oraz kawałki świeżej cukinii i ugotowanego brokuła. Na zagryzkę.

Wyszło bento trzy kolory - jakos tak się ułożyło. :) Jest świeżo i wiosennie, oby dodało energii na cały tydzień. :)

czwartek, 13 marca 2014

bento 276.


Dzisiejsze bento powstało with a little help from my friends. :) Przepisem na sałatkę podzieliła się Ciocia, a pyszne bezglutenowe kokosanki podarowała nam M. Chcemy jeszcze! :)


Podstawą sałatki jest kurczak i warzywa. Kawałki kurczaka podsmażamy z przyprawą do gyrosa (lub inną wedle uznania). W misce łączymy pomidory, kukurydzę, ser feta i sałatę masłową oraz dodajemy dressing (śmietana z 3 łyżkami majonezu). Na bogato. :) Całość obsypaliśmy czarnym sezamem. A na koniec są jeszcze kawałki słodkiej pomarańczy.

Kolorowo i słonecznie, jak za oknem. :)

piątek, 7 marca 2014

bento 275.


Jak się ma w domu woka i jakiś sosik, to do dobrego dania jeden krok. :) Tym razem mieszanka z marchewki, cukinii, pieczarek, białego sezamu ze słodkim sosem kabayaki. A to wszystko na kokardkowym makaronie. Na długi piątek. :)



A na deser mamy pyszne sezamowe kule prosto z Indii (dzięki K&G!) oraz jedne z moich ulubionych cukierków, które w końcu dorwałam w jednym jedynym wrocławskim sklepie.

Miłego łikendu! :)