Pierwsze bento w nowym roku pełne jest pyszności. Nadal jest trochę leniwie, a do łikendu tylko dwa dni, więc w pudełku wylądowały szybkie placuszki z tofu i czerwoną papryką. Z odrobiną sosu tonkatsu.
Całość dopełniają przepyszne czekoladki matcha - zdobyczne z ostatniego wyjazdu do Japonii. A także jogurt z płatkami owsianym i świeżym ananasem. Trochę egzotyki. :)
Dostaniemy przepis na tofu?
OdpowiedzUsuńTofu kupuję - chyba nie odważyłabym się zrobić go sama. :)
UsuńTeż jestem zainteresowana placuszkami z tofu :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię podziwiać Pani benta
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo!
UsuńA co do przepisu to jak zwykle wszystko robię na oko. Tak mniej więcej to: dwa jajka, szklanka mąki, łyżeczka sosu sojowego, zioła prowansalskie, trochę tofu (do tych dodałam 1/3 kostki) i warzyw (tu akurat papryka, ale czasami to marchewka albo cukinia) i czasami otręby owsiane. Wszystko mieszam, a jeśli ciasto jest za rzadkie, to dodaje mąki. I gotowe. :)
Dziękuję pięknie za przepis. Wypróbuję
Usuń