środa, 30 października 2013

bento challenge 19.

Bentō - w japońskiej kuchni oznacza posiłek na wynos, w pudełku lub termosie. Można go zabrać do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Od tradycyjnych polskich kanapek jest bardziej dekoracyjny i weselszy. Od fastfoodów i jedzenia na mieście - zdrowszy, smaczniejszy i… tańszy. My, Magda, Monika (Bento po polsku) i Ola (Zapiski kulinarne Oliko), już o tym wiemy:) "Bentujemy" prawie codziennie, dla siebie i swoich bliskich. Pudełkowanie śniadań to dla nas świetna zabawa! Z tego powodu postanowiłyśmy wyznaczyć sobie nawzajem bentowe wyzwania. Od dziś, w każdą środę co dwa tygodnie będziemy pokazywać bento zrobione według specjalnych wytycznych.

Dziewiętnastym tematem jest... jesień. :)


Jesień to dla mnie dynia, jabłka, cynamon, orzechy. Kilka z nich znalazło się w dzisiejszym bento. Dynia, tym razem, stanowi jedynie dekorację - Halloween is coming. :)


Głównym motywem w jesiennym bento są opadające kolorowe liście - z marchewki i buraka. :) Tło stanowi ryż z jajkiem na słono. Na zagryzkę mamy jabłko i orzechy laskowe.


Podejmiesz wyzwanie?
Jeśli tak, to masz dwa tygodnie by zrobić bento-interpretację tematu pierwszego. Link do bloga lub bezpośrednie zdjęcie umieść na naszym Fanpage'u.

Pokaż światu swoje śniadanie! Nie możemy się doczekać, by je zobaczyć!

Miłej zabawy! Za dwa tygodnie kolejne wyzwanie! :)

7 komentarzy:

  1. pięęęęękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł na drzewko!! Przepiękne bento :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Pomysł nie jest autorski - kiedyś gdzieś widziałam coś takiego na jakimś blogu, zostało mi w pamięci i w końcu nadarzyła się okazja, aby użyć tego pomysłu w bento. :)

      Usuń