Bento: posiłek w pudle.
Bentō - w japońskiej kuchni oznacza posiłek na wynos, w pudełku lub termosie. Można go zabrać do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Od tradycyjnych polskich kanapek jest bardziej dekoracyjny i weselszy. Od fastfoodów i jedzenia na mieście - zdrowszy, smaczniejszy i… tańszy. My, Magda, Monika (Bento po polsku) i Ola (Zapiski kulinarne Oliko), już o tym wiemy:) "Bentujemy" prawie codziennie, dla siebie i swoich bliskich. Pudełkowanie śniadań to dla nas świetna zabawa! Z tego powodu postanowiłyśmy wyznaczyć sobie nawzajem bentowe wyzwania. Od dziś, w każdą środę co dwa tygodnie będziemy pokazywać bento zrobione według specjalnych wytycznych.
Szesnastym tematem są... podróże małe i duże. :)
Podróżowanie to moja pasja, moje cele, moje marzenia. Nieważne czy palcem po mapie, czy między wierszami książek, czy na żywo - we własnej osobie. Uwielbiam poznawać i eksplorować - także od strony kulinarnej.
Bardzo bliskie są mi znane pewnie wszystkim słowa, iż każda podróż zaczyna się od pierwszego (czy też jednego) kroku. Stad dziś w pudełku stópki uosabiające te słowa. :) A pod stópkami małe Indie - ryż z moim ulubionym mango chutney. A także serek mascarpone przeplatany szynką z motywem walizki i swojskie maliny. A całe pudełko na mapie Japonii, rzeczy jasna. :)
Podejmiesz wyzwanie?
Jeśli tak, to masz dwa tygodnie by zrobić bento-interpretację tematu pierwszego. Link do bloga lub bezpośrednie zdjęcie umieść na naszym Fanpage'u.
Pokaż światu swoje śniadanie! Nie możemy się doczekać, by je zobaczyć!
Miłej zabawy! Za dwa tygodnie kolejne wyzwanie! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz