Ostatnimi czasy bardziej niż zwykle interesuje mnie temat obento. Częściowo moja fascynacja nasiliła się po przeczytaniu książki Sztuka umiaru Dominique Loreau, o której więcej już wkrótce. :) Autorka pisze w kontekście obento między innymi:
"Przygotowanie obento daje nam poczucie, że dobrze rozpoczęliśmy dzień, pozwala antycypować przyjemność spożywania posiłku skrojonego na miarę, odpowiadającego naszym upodobaniom kulinarnym."
Jedzenie jest w obento bardzo istotne, ale równie ważny jest sposób jego podania. Taki jedzeniowy design. :) Nie bez znaczenia są dodatki w postaci sztucznej trawy lub wykrajanych z warzyw zwierzątek, kwiatków etc. Właściwie nic nas nie ogranicza. Dla zainteresowanych tematem polecam stronę Just Bento oraz książkę autorki bloga:
Natomiast moim kolejnym sieciowym odkryciem, dosłownie sprzed chwili, jest Hakoya. Możemy tutaj znaleźć przede wszystkim liczne tradycyjne i fantazyjne pudełka na obento, pałeczki i inne akcesoria. Mnie urzekły pudełka z serii kokeshi:
Pewnie podobnych miejsc jest w sieci i w całej Japonii ot groma, więc to dopiero początek. :) Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć w Tokio lub Kioto jakiś stacjonarny sklep Hakoya. I w końcu powstanie obento z prawdziwego zdarzenia. With a little help from my Friends. ;)
(Cyt. za: Dominique Loreau, Sztuka umiaru, Warszawa 2011, s.104.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz