środa, 18 grudnia 2013

bento challenge 20.

Bentō - w japońskiej kuchni oznacza posiłek na wynos, w pudełku lub termosie. Można go zabrać do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Od tradycyjnych polskich kanapek jest bardziej dekoracyjny i weselszy. Od fastfoodów i jedzenia na mieście - zdrowszy, smaczniejszy i… tańszy. My, Magda, Monika (Bento po polsku) i Ola (Zapiski kulinarne Oliko), już o tym wiemy:) "Bentujemy" prawie codziennie, dla siebie i swoich bliskich. Pudełkowanie śniadań to dla nas świetna zabawa! Z tego powodu postanowiłyśmy wyznaczyć sobie nawzajem bentowe wyzwania. Od dziś, w każdą środę co dwa tygodnie będziemy pokazywać bento zrobione według specjalnych wytycznych.

Dwudziestym tematem są... święta. :)


Motywów świątecznych jest od groma, więc wydawać by się mogło, że wybór nie będzie stanowić problemu. A jednak. :) W związku z tym, że nie mogłam sie zdeycdować oraz nie miałam zbyt wielu czasu na przygotowanie tego benta, wyszło, jak wyszło. Ale chyba święta w nich widać. :) 


Na risotto z grzybami (grzyby - akcent świateczny) mamy choinkę z nori z bombkami z korzenia lotosa oraz kaki gwiazdkę. Jakoś tak azjatycko wyszło. :) A na deser są korzenne ludzikowe ciasteczka (jeszcze nie własnej roboty) oraz choinkowe kaki. 

Pozostaje mi tylko życzyć Wam wesołych, spokojnych i smacznych Świąt! :)


Podejmiesz wyzwanie?
Jeśli tak, to masz dwa tygodnie by zrobić bento-interpretację tematu pierwszego. Link do bloga lub bezpośrednie zdjęcie umieść na naszym Fanpage'u.

Pokaż światu swoje śniadanie! Nie możemy się doczekać, by je zobaczyć!

Miłej zabawy! Za dwa tygodnie kolejne wyzwanie! :)

4 komentarze:

  1. very cute details for this bento!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you, it's really nice hearing something like that from a Bento Master. :)

      Usuń
  2. cudowne bento, śliczne mini choineczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Też lubię tę wycinankę. :)

      Usuń