poniedziałek, 29 września 2014

bento 307.


Dawno już pęczak u mnie nie gościł, ale, jak tylko zobaczyłam tę sałatkę u koleżanki blogowej z Filozofii Smaku (polecam zajrzeć!), wiedziałam, że pęczak musi powrócić. Jak zwykle przepis był inspiracją, bo musiałam go nieco zmodyfikować i np. zamiast indyka mamy kurczaka, brakuje też czerwonej cebuli, ale za to są oliwki. Coś za coś. :)



I jest rzecz jasna również jogurt naturalny - tym razem z otrębami owsianymi, truskawkami i płatkami migdałów.

Miłego poniedziałku i pełnych pudełek na cały tydzień! :)


piątek, 26 września 2014

Projekt Ekiben #6


Ekiben nr 5

Miejsce zakupu: stacja Hiroshima
Cena:1080¥
Zawartość: rybki w tempurze, śliwka ume, ryż z anko, węgorz, ryż z warzywami, kawałek tamagoyaki, pikle, tofu z warzywami
Ocena: 8/10



Mimo że bento kupione zostało w Hiroshimie, design nawiązuje do wyspy Miyajima. Bento zapowiadało się świetnie i faktycznie było to jedno z lepszych pudełek, jakie jadłam. Na pewno zadecydowała o tym różnorodność składników, małe porcje na jeden kęs oraz ich podanie. Najabrdziej smakowąły mi chyba owoce, ryż z anko oraz węgorz w słodkim sosie. Nie bez znaczenia była również butelka chyba mojej ulubionej zielonej herbaty, którą w Japonii można dostać niemal wszędzie - Oi Ocha. Yummy! :)


poniedziałek, 22 września 2014

bento 306.


Zapowiadają deszcz, więc w bento przyda się trochę koloru. Chyba się udało za sprawą ciecierzycy na azjatycką nutę. :)



Ugotowaną ciecierzyce połączyłam z czerwoną papryką, grzybami mun, edamame, marynowanym korzeniem lotosu i czarnym sezamem. Dodałam również nieco słodkiego sosu sojowego. A na deser figa oraz suszone jabłka.

Miłego tygodnia!