poniedziałek, 8 kwietnia 2013

bento 169.


Od miesięcy szukałam go w Polsce. Nigdy nie udało mi się trafić. Czasami, ale jedynie na suszony. A tu proszę, jest. Renkon (レンコン), czyli korzeń lotosu. Zawsze mi się podobało, jak się prezentuje, ma też fajną chrupką konsystencję i bardzo delikatny smak oraz mnóstwo dobrego w sobie.


W bento ryż z mieszanką warzywną z marchewką, cebulą, pieczarkami, grzybami mung i renkonem z sosem sojowym i białym sezamem. Wszystkie ładnie podsmażone na oliwie. Muszę w końcu kupić wok. :)


W drugiej części pudełka bardzo szybkie muffinki z dżemem jagodowym oraz kiwi i kawałki jabłka.

Ponoć wiosna już tuż, tuż. :)

7 komentarzy:

  1. Ja z trochę innej beczki ;), ale kogo spytać jak nie Ciebie?
    Podzieliłabyś się przepisem i radami, jak robisz tempurę? :)
    miłego poniedziałku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Pisałam o tempurze tutaj: http://www.japoniablizej.blogspot.com/2011/09/tenpura.html i tutaj: http://piatysmak.com/daily-bento-7/. Przepisy nieco sie różnią, ale tempura zawsze wychodziła. :) Polecam także użyć panierki panko (http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-66-Panierka-Panko-1kg.html), wtedy tempura jest bardziej chrupiąca. Powodzenia!

      Usuń
  2. a skądeś wzięła ten korzeń? mnie się zawsze podobał ze względu na wygląd, bo jeść nie jadłam Cudownie jest w Twoich pudełeczkach :) jestem nieodmiennie zachwycona.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Udało mi się przez przypadek kupić na allegro (http://allegro.pl/chili-lotos-korzen-lotosu-w-zalewie-500gr-i3144559057.html) - są to kawałki w zalewie, więc nie trzeba go nawet gotować. Prezentuje się pięknie, więc nie mogłam się oprzeć. :)

      Usuń
  3. Śliczne bento:) I chociaż mnie korzeń lotosu smakiem nie zachwyca, to wygląda naprawdę genialnie:)
    I mam nadzieję, że tym razem to wiosna już tak na dobre przyjdzie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Faktycznie smak samego lotosu nie porywa, ale wszystko razem było pyszne. :)

      Usuń