sobota, 19 maja 2012

Bento - prawdziwa historia. part 2.

W okresie Azuchi-Momoyama (1568-1600) pojawiły się pierwsze bento pudełka pokryte laką. Zwykle składały się z trzech lub czterech części, odpowiednio na ryż, rybę lub mięso, piklowane warzywa. Od tamtej pory bento coraz częściej zabierano ze sobą także na podziwianie kwitnących wiśni (hanami) czy tea party. Zwyczaj ten rozpowszechnił się w okresie Edo (1603-1867), a popularność bento ogromnie wzrosła. Pojawiły się różne rodzaje bento, np. osoby udające się w podróż zabierały ze sobą koshibentō (腰弁当), czyli onigiri owinięte w liście bambusa lub ułożone w drewnianym pudełku, które zawieszano w pasie. W okresie Edo zaczęły pojawiać się także tzw. makuno-uchi bentō (幕の内弁当), które początkowo sprzedawano tylko w teatrach i jedzono podczas przerw w wystawianych sztukach.

Dzieci ze szkoły podstawowej jedzące swoje benta.

W okresie Meji (1868-1912) zaczęto budować pierwsze linie kolejowe, a wraz z nimi pojawiło się ekibento (inaczej ekiben 駅弁), które zjadano podczas podróży pociągiem. Podobno pierwsze tego rodzaju bento sprzedano na stacji Utsunomiya 16 lipca 1885 roku, które składało się z takuanu (沢庵) oraz onigiri z umeboshi (梅干) zawiniętych w liście bambusa. Ekibento zawiera zwykle lokalne smakołyki, nierzadko są to również benta w zachodnim stylu, np. z kanapkami. c.d.n.

Zdjęcie zapożyczone stąd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz