Bento: posiłek w pudle.
Bentō - w japońskiej kuchni oznacza posiłek na wynos, w pudełku lub termosie. Można go zabrać do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Od tradycyjnych polskich kanapek jest bardziej dekoracyjny i weselszy. Od fastfoodów i jedzenia na mieście - zdrowszy, smaczniejszy i… tańszy. My, Magda, Monika (Bento po polsku) i Ola (Zapiski kulinarne Oliko), już o tym wiemy:) "Bentujemy" prawie codziennie, dla siebie i swoich bliskich. Pudełkowanie śniadań to dla nas świetna zabawa! Z tego powodu postanowiłyśmy wyznaczyć sobie nawzajem bentowe wyzwania. Od dziś, w każdą środę co dwa tygodnie będziemy pokazywać bento zrobione według specjalnych wytycznych.
Trzynastym tematem jest... vege bento. :)
Dzisiejsze wyzwanie pod znakiem vege/vega. :) Przyznam, że dość często korzystam z zielonych przepisów, bo są smaczne, zdrowe i zapełniają żołądek. Więc dziś w pudełku uwielbiany przeze mnie pęczak z groszkiem, kukurydza i odrobiną aromatycznej czarnuszki. Wyszła z tego mała łąka. :)
W bento dziś także placuszki z cukinią i kminem rzymskim, serduchowy pomidorek i zielony groszek.
Podejmiesz wyzwanie?
Jeśli tak, to masz dwa tygodnie by zrobić bento-interpretację tematu pierwszego. Link do bloga lub bezpośrednie zdjęcie umieść na naszym Fanpage'u.
Pokaż światu swoje śniadanie! Nie możemy się doczekać, by je zobaczyć!
Miłej zabawy! Za dwa tygodnie kolejne wyzwanie! :)
Co za cudowny blog! <33
OdpowiedzUsuńTyle dobra, ah, zapisuję do zakładek i może sama zabiorę się za robienie bento! Coś wspaniałego <3
Dziekuję i zapraszam do odwiedzin. A bentowanie wciąga - polecam! :)
UsuńUrocze, tak przygotowane jedzonko na wynos aż prosi się o natychmiastowe wszamanie :D
OdpowiedzUsuńDzięki! Lubię jeść coś, co ładnie wygląda. ;)
Usuń