środa, 28 listopada 2012

bento challenge 7.


Bento: posiłek w pudle.

Bentō - w japońskiej kuchni oznacza posiłek na wynos, w pudełku lub termosie. Można go zabrać do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Od tradycyjnych polskich kanapek jest bardziej dekoracyjny i weselszy. Od fastfoodów i jedzenia na mieście - zdrowszy, smaczniejszy i… tańszy. My, Magda, Monika (Bento po polsku) i Ola (Zapiski kulinarne Oliko), już o tym wiemy:) "Bentujemy" prawie codziennie, dla siebie i swoich bliskich. Pudełkowanie śniadań to dla nas świetna zabawa! Z tego powodu postanowiłyśmy wyznaczyć sobie nawzajem bentowe wyzwania. Od dziś, w każdą środę co dwa tygodnie będziemy pokazywać bento zrobione według specjalnych wytycznych.

Siódmym tematem są... polskie smaki. :)


Polskie smaki zwykle kojarzą mi się z ciężkimi i tłustymi daniami, ale i zdrowymi czasami. Kasza, pierogi, bigos, zupy, ryby - do wyboru do koloru. Zdecydowałam się na domowy chlebek z domowym smalcem i ogórkami konserwowymi z Rolnika, bo są smaczne i malutkie, więc idealne do bento. To jedna część pudełka.


A w drugiej są babcine pierogi ruskie oraz kasza gryczana z gotowaną marchewką okraszona odrobiną domowego smalcu.

 

Niezbyt lekkie to bento, ale przyda się na chłodny poranek. I może doda sił na cały dzień. :)


Podejmiesz wyzwanie?
Jeśli tak, to masz dwa tygodnie by zrobić bento-interpretację tematu pierwszego. Link do bloga lub bezpośrednie zdjęcie umieść na naszym Fanpage'u.

Pokaż światu swoje śniadanie! Nie możemy się doczekać, by je zobaczyć!

Miłej zabawy! Za dwa tygodnie kolejne wyzwanie! :)

12 komentarzy:

  1. aaa, kasza gryczana, zgadzam się - to polski smak. Zazdroszczę babcinych pierogów, to też wyjątkowo polski przysmak. Chlebek ze smalcem też mi chodził po głowie, tylko smalcu domowego nie miałam, a do kupnego nigdy nie mam zaufania. Ogóreczki urocze, muszę się w sklepie za nimi rozejrzeć.
    Śliczne bento, choć takie nietypowe :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Jak widziałam, wszystkie trzy miałyśmy podobne smaki w głowie. :)

      Usuń
  2. Babcine pierogi w pudełku - jak polskie góry, a kasza - morze. Oh, sobie wymyśliłam. Wszystko wygląda smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi świetne zawsze i wszędzie. Ja z kolei jadam ze śmietaną i sosem sojowym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W domowych warunkach tez najczęściej pierogi ruskie jadam ze śmietaną, ale z bento to już nie tak łatwa sprawa. :)

      Usuń
  4. To fakt...kuchnia polska do lekkich nie należy, ale to właśnie są domowe smaki ^^. Rewelacyjnie wyglądają te paski/nakładki na chlebie! Co to właściwie jest? Bardzo mi się podoba interpretacja BunBun co do gór i morza..szczególnie pierogowych gór, które uwielbiam! ;p Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo ciepła i dużo dobrego jedzenia w pudełku na te wszystkie chłodne poranki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki i wzajemnie. :) A te paseczki na chlebie to jakaś koronka - znalazłam na dziale scrapbookingu (czy jak to się fachowo nazywa...). Dużo tam fajnych rzeczy jest, które można wykorzystać także w bento. :)

      Usuń
  5. Pierogi gotowane w wodzie czy w piekarniku a może smażone?='> Ostatnio u mnie na akademiku dwie azjatki robiły smażone='D Nigdy takich nie jadłam, ale muszę spróbować=') Poza tym, fajnie oddzieliłaś ten chleb, wygląda jak koronka='D
    Pozdrawiam,
    Neko

    OdpowiedzUsuń
  6. Koronkowa serwetka pod pudełkiem i koronkowe ozdoby do kanapek ♥ Ale dbałość o szczegóły! Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Fajnie, jak wszystko ze sobą współgra - chociaż nie zawsze się tak ładnie udaje. ;)

      Usuń