piątek, 1 lutego 2013
bento 142.
Dzisiaj w pudełko jedna z moich ulubionych japońskich potraw - yakisoba (焼きそば), czyli smażony makaron soba. :) Niestety, nie posiadam w domu specjalnego gęstego sosu do tej potrawy, dlatego dodaję jedynie odrobinę sosu sojowego.
Do makaronu dodałam żółtą paprykę, marchewkę oraz biały sezam. A w drugiej części pudełka rolki z szynki i sałaty rzymskiej, zielone oliwki nadziewane papryką, marchewka oraz kawałek awokado. Wytrawnie tym razem. :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jejuśku, jak pięknie, cudną masz tą wycinankę dużą którą wycięłaś awokado. A ten makaron z chęcią wypróbuję, jeszcze nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Dzieki! Wycinanka z zestawu z Ikei, na który się kiedyś pokusiłam. Sobę polecam - pyszna i zdrowa. :)
UsuńBardziej niż yakisobę uwielbiam yakiudon, ale i tak zjadłabym takie bento od razu... Musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńJa jednak wolę sobę. :) Lepsza byłaby z sosem, ale cóż... :)
UsuńTen sos ma jakiś skomplikowany przygotowawczy rytuał, czy po prostu danie improwizowane i nie było sposobności, żeby go szybko zrobić? Pytam, bo wszelkie potrawy o japońskich nazwach kojarzą mi się z jakimiś tajemniczymi metodami, które znają tylko osoby "obeznane" ^^. Te rolki z kwiatkami wyglądają super smacznie.
OdpowiedzUsuńNawet nie wiem - pewnie kupiłabym po prostu gotowy, gdyby był dostępny. :) Ale poszukam w sieci i może kiedyś zrobię. Jakoś robienie sosów do mnie nie przemawia. :)
UsuńUprzejmie donoszę, iż sos ten jest prosty, można go zrobić szybko, a kupny jest gęsty, bo ma dodane zagęstniki ;-)
UsuńPrzepis poproszę. :)
Usuń