Bento: posiłek w pudle.
Bentō - w japońskiej kuchni oznacza posiłek na wynos, w pudełku lub termosie. Można go zabrać do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Od tradycyjnych polskich kanapek jest bardziej dekoracyjny i weselszy. Od fastfoodów i jedzenia na mieście - zdrowszy, smaczniejszy i… tańszy. My, Magda, Monika (Bento po polsku) i Ola (Zapiski kulinarne Oliko), już o tym wiemy:) "Bentujemy" prawie codziennie, dla siebie i swoich bliskich. Pudełkowanie śniadań to dla nas świetna zabawa! Z tego powodu postanowiłyśmy wyznaczyć sobie nawzajem bentowe wyzwania. Od dziś, w każdą środę co dwa tygodnie będziemy pokazywać bento zrobione według specjalnych wytycznych.
Czwartym tematem jest... bento 3 kontrasty. :)
Kontrasty mogą być różne - myślałam o kolorach, kształtach, tematach, w końcu zdecydowałam się na sposoby przyrządzania jedzenia. Stąd u mnie w bento: surowe/świeże, smażone i gotowane.
W części surowej mamy zieloną paprykę i pomidora z sezamem. Smażenie reprezentują kawałki piersi z kurczaka z pietruszką, a gotowanie - ryż, fasolka szparagowa z paskami nori oraz jajko.
Podejmiesz wyzwanie?
Jeśli tak, to masz dwa tygodnie by zrobić bento-interpretację tematu pierwszego. Link do bloga lub bezpośrednie zdjęcie umieść na naszym Fanpage'u.
Pokaż światu swoje śniadanie! Nie możemy się doczekać, by je zobaczyć!
Miłej zabawy! Za dwa tygodnie kolejne wyzwanie! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz