czwartek, 4 października 2012

bento 81.


Kilka dni temu dorwałam w sklepie zieloną fasolkę mung. Kojarzyłam ją z kiełkami, ale nigdy nie miałam okazji sama jej przygotować. Okazuje się, że jest trochę przepisów, których bazą jest właśnie ta fasolka. Ja postanowiłam ją ugotować, a przepis zaczerpnęłam stąd.


Jak to zwykle bywa, nieco zmodyfikowałam przepis i ugotowałam kilka pieczarek zamiast kupować puszkę tych grzybów w zalewie. Fasolka, pieczarki i pietruszka tworzą ciekawe połączenie smakowe, a przy tym sycące i zdrowe.


Ponownie są też ciacha marchewkowe i słodkie winogrono. A malutka kokeshi jakoś tak sama weszła w kadr. :)


6 komentarzy:

  1. ciastka marchewkowe bym schrupała!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są przepyszne, zdrowe i łatwe do zrobienia - dlatego tak często lądują w moich pudełkach. :)

      Usuń
  2. Ja do tej pory dodawałam mung do ryżu smażonego z warzywami, ale nigdy nie wpadłam na to, aby zrobić z niej samodzielne danie. Pięknie wygląda w bento i pewnie dobrze smakuje. Też przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasolka ze smazonym ryzem i warzywami brzmi pysznie. Następnym razem spróbuję. :)

      Usuń
  3. Masz jakiś sposób na domknięcie takiego pełnego pudełka? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bywa ciężko i często okazuje się, że trzeba coś z niego wyjeść. :) Jeśli w górnej części są w miarę suche i zbite produkty, to nie domykam, tylko nakładam pokrywkę i dociskam lekko obwiązując pudełko. Zawsze przenoszę bento boxa stawiając go na dnie torby i zwykle jest OK. :)

      Usuń