poniedziałek, 14 stycznia 2013

bento 130.


Dzisiaj w bento treściwie - mięcho i słodycze. Ale w końcu prawdziwa zima za oknem (nareszcie!), więc i w pudełku musi być kaloryczny konkret. :)


Pierwsze skrzypce grają szaszłyki z kurczakiem w sosie teriyaki. Oboje z L. uwielbiamy sos teriyaki i co jakiś czas fundujemy sobie taki cudny obiadek - a że nie wszystko można zjeść w każdej ilości, nawet jak bardzo smakuje, to reszta kurczaka wylądowała w pudełku. Na ryżu i sałacie z dodatkiem takuana.


A na deser same słodkości - żurawina w czekoladzie, herbatniki Hello Kitty i najlepsza na świecie brzeska galaretka. Na dobry początek tygodnia. :)

14 komentarzy:

  1. Mięcho *-*. Jakoś nigdy nie myślałam o takich większych szaszłykach w bento, a to świetny patent jest (nawet niekoniecznie z mięsem). Muszę przetestować ^^. Żurawina w czekoladzie wygrała! Sama jestem ogromną fanką rodzynek w czekoladzie, choć tych bez nie lubię ;p. Fajny przegląd różnych słodyczy. Nie ma takiego, który nie znalazłby dzisiaj u ciebie czegoś dla siebie ^^. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One wcale nie są takie duże. ;) Ale pomysł się sprawdził, bo kawałki kurczaka nie latają po pudełku. :) Żurawina w czekoladzie to moje odkrycie ostatnich dni. :) Pyszne.

      Usuń
  2. Mmmmm... Te szaszłyki, aż wołają by je zjeść xD Jakim cudem wam zostaje coś do Bento?!xD Ja się pytam... U mnie napenwo by wszystko poszło... Jestem pewna, że do rana byłby pusty talerz!=D Podziwiam xP Myślałam o zakupie tego sosu oraz mirinu i tykwy w necie, ale znów fundusze się kończą więc muszę się wstrzymać =)) Co to jest to takuana?='> Wygląda fajnie='))) Słodka część pudełka również piękna ='D
    Pozdrawiam zimowo xP

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwo nie było, ale udało nam się nie zjeść wszystkiego. :) Takuan to marynowana japońska rzodkiew. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. piękne te szaszłyki, poza tym szczypta sezamu zawsze dodaje tego perfekcyjnego wykończenia! pięknie to wygląda. Muszę kupić sezam, żeby tak cudnie akcentować potrawy jak i Ty. A zestaw słodkości i ładny i pyszny.
    Pozdrawiam ciepło (nawet ja się cieszę z tego śniegu, na razie).
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, też nie mogłam się na nie napatrzeć, szczerze przyznaję. :) Sezam jest idealny do wykańczania potraw - zarówno biały, jak i czarny. Dodaje tego czegoś. :) Polecam!

      Usuń
  4. Boskie bento!! :)
    te kolory i smaki, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny jest ten kaloryczny konkret.. szczególnie w wersji na słodko..:-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. yakitori... pysznie! i jeszcze jak sfotografowane! piękna kompozycja jak zawsze.
    A tej galaretki to zazdroszczę:P jestem łasuchem i jeśli chodzi o galaretki to nigdy za wiele.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, yakitori - jeden z naszych ulubionych japońskich smakołyków. :) Galaretka brzeska jest najlepsza na świecie. I kropka. :)

      Usuń
  7. A właśnie kupiłam sos teriyaki! :D no to już wiem co z nim zrobię :) nie sądziłam, że mięsko w tym sosie tak smakowicie wygląda :) no i sezam muszę dokupić bo to dodaje azjatyckiego uroku :) Prosiłabym tylko o podanie sposobu przyrządzenia takiego mięska :) Marynuje się? czy tylko umoczyć w sosie i na patelnię? :) czy też z sosikiem dusić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to zależy. :) Jeśli mamy więcej czasu, to marynujemy kurczaka, ale zwykle wrzucamy go razem z sosem na patelnię i troche dusimy. Zwykle dodajemy też łyżkę miodu, bo wolimy nieco słodszą i gestszą wersję sosu. :) Smacznego!

      Usuń