środa, 30 stycznia 2013

bento challenge 10.


Bento: posiłek w pudle.

Bentō - w japońskiej kuchni oznacza posiłek na wynos, w pudełku lub termosie. Można go zabrać do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Od tradycyjnych polskich kanapek jest bardziej dekoracyjny i weselszy. Od fastfoodów i jedzenia na mieście - zdrowszy, smaczniejszy i… tańszy. My, Magda, Monika (Bento po polsku) i Ola (Zapiski kulinarne Oliko), już o tym wiemy:) "Bentujemy" prawie codziennie, dla siebie i swoich bliskich. Pudełkowanie śniadań to dla nas świetna zabawa! Z tego powodu postanowiłyśmy wyznaczyć sobie nawzajem bentowe wyzwania. Od dziś, w każdą środę co dwa tygodnie będziemy pokazywać bento zrobione według specjalnych wytycznych.

Dziesiątym tematem jest... jajko. :)


Jajko daje nam wiele kulinarnych możliwości - na twardo, na miękko, sadzone, jajecznica, sałatki, nie wspominając nawet o formowaniu jajek na twardo w serduszka, kwiatki czy sześciany.


Postanowiłam użyć mojej foremki, aby stworzyć słodkiego króliczka oraz w końcu zrealizować pomysł, na który trafiłam jakiś czas temu na blogu Just My Delicious - muchomorki z przepiórczych jajek. Kropeczki nie wyszły zbyt idealnie, ale chyba widać, że to muchomorki. :) Jako ozdobniki służą marchewkowe kwiatki oraz sałata rzymska, moje ostatnie kulinarne odkrycie. A w drugiej części pudełka prosta sałatka także z przepiórczych jaj, pomidorków, sałaty rzymskiej i bazylii. Miało być też awokado, ale zupełnie o nim zapomniałam. :)


Podejmiesz wyzwanie?
Jeśli tak, to masz dwa tygodnie by zrobić bento-interpretację tematu pierwszego. Link do bloga lub bezpośrednie zdjęcie umieść na naszym Fanpage'u.

Pokaż światu swoje śniadanie! Nie możemy się doczekać, by je zobaczyć!

Miłej zabawy! Za dwa tygodnie kolejne wyzwanie! :)

8 komentarzy:

  1. śliczne te maciupkie jajeczka, nie mogłam dostać wczoraj :( a muchomorki są urocze! przecudowne.
    No i ten króliczek. Wszystko razem mega kawaii a jednocześnie eleganckie.
    Pozdrawiam z deszczowej Łodzi
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Te muchomorki już miałam na myśli od kilku tygodni - w końcu nadarzyła się okazja, żeby je zrobić. :) Pozdrawiam z równie deszczowego Wrocławia. :)

      Usuń
  2. Też myślałam o przepiórczych jajach, bardzo je lubię!:)
    Śliczne bento ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się o nich przypomniało dosłownie na ostatnią chwile. Smaczne są, to fakt. :)

      Usuń
  3. Śliczne muchomorki! O sałacie rzymskiej nie słyszałam, ale ma cudnie zielony kolor i wygląda tak zachęcająco:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Ta sałata jest fenomenalna - pięknie wygląda, jest bardzo chrupka i ani śladu goryczki. Pycha! :)

      Usuń
  4. Fajny pomysł z muchomorkami i kropeczki są wystarczające ^^. Mi sałata rzymska podchodzi trochę mniej niż np. lodowa, ale czasem się zdarzy kupić. Wszystko razem godne pożarcia w sekundę :p.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Cieszę się, że muchomorki wyglądają jak muchomorki, bo miałam pewne wątpliwości. :)

      Usuń