wtorek, 1 stycznia 2013

Jūbako

Nowy Rok to jedna z najważniejszych dat dla każdego Japończyka. Poza spotkaniami z rodziną oraz obowiązkową wizytą w świątyni o północy, należy także przygotować specjalne noworoczne potrawy. Jedną z tradycji jest jūbako (重箱).


Noworoczne jūbako (zdjęcie stąd)

Historia przygotowywania potraw w pięknych lakierowanych pudełkach, czyli wlaśnie jūbako, ma już około tysiąca lat. Jednak noworoczne pudełka zawierające specjalne potrawy, tzw. osechi-ryōri (御節料理), przygotowuje się w Japonii od XIX wieku. Jūbako są bardzo pięknie wykonane, posiadają trzy lub cztery części, a każda jest lakierowana. Potrawy mają znaczenie symboliczne, np. kuro-mame (黒豆), czyli czarna soja ma zapewniać zdrowie, a jajeczna rolada nishiki tamago (錦卵) odnosi się do złota (kolor żółtka) i srebra (kolor białka). Ważne jest także, aby odwoływać się do szczęśliwych liczb takich jak jeden, trzy lub pięć i w takiej ilości umieszczać potrawy. Przygotowanie tradycyjnego noworocznego jūbako zajmuje mnóstwo czasu, dlatego obecnie wiele osób kupuje gotowe zestawy.

Więcej informacji o jūbako między innymi tutaj.

Noworoczne jūbako (zdjęcie stąd)

Niestety, nie posiadam pudełka adekwatnego, aby przygotować jūbako, dlatego wszystkie zdjęcia znalazłam w sieci. Ale rok się dopiero zaczął - może na kolejny Nowy Rok już pudełko będzie. :) 


新年明けましておめでとうございます!

3 komentarze:

  1. Wypaśne te zestawy, wyglądają pięknie, aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. Chociaż podobno mają bardzo intensywne smaki i nie wszystkim odpowiadają tak na 100%. :)

      Usuń